Дали знаете дека редовната консумација на овес го подобрува когнитивното здравје?

- Advertisement -

Во потрагата по оптимална когнитивна функција, често занемарен херој кој се појавува на полиците од маркетите е овесот. Иако вообичаено се поврзуваат со здравјето на срцето и дигестивните придобивки, бенефитите на овесот се прошируваат многу подалеку, во областа на когнитивното здравје. Среде морето суперхрана, овесот се појавува како светилник на надеж за оние кои сакаат да го нахранат својот мозок. Виталиа, лидерот во производство на здрава храна и регионот, веќе 30 години ги користи потенцијалите на оваа житарка во своите функционални производи. Така и во линијата на овесни каши, кои содржат над 70% овесни снегулки, а воедно и збогатени со 8 Б витамини – формулација прилагодена за модерниот ум.

- Advertisement -

Нутритивна моќ на овесот
Овесот е извонредна житарка не само поради придобивките за здраво срце, туку и поради неговиот значаен придонес за когнитивното здравје. Богат со растителни влакна, антиоксиданси и есенцијални минерали, овесот обезбедува извор на енергија со бавно ослободување кој го храни мозокот во подолги периоди.

Б витамини и когнитивно здравје
Витамините Б се клучни за одржување на оптимално здравје на мозокот. Тие се кофактори во синтезата на невротрансмитери, клучни за обработка на мислите и регулација на расположението, и играат витална улога во конверзијата на храната во енергија, одржувајќи го нашиот ум буден и активен. Виталиа овесните каши не се само брз извор на енергија, туку и хранливи материи, кои нудат целосен спектар од 8 Б витамини за поддршка на когнитивната функција.

- Advertisement -

Виталиа овесните каши се достапни во осум вкусови, секој внимателно формулиран за да понуди уникатно кулинарско искуство. Пронајдете ги новите два вкусови на овесни каши, и тоа без додаден шеќер. Изберете го луксузниот спој на чоколадо и лешник, уживајте во слатко-киселиот вкус на шумските плодови или пак истражете ги веќе постоечките примамливи опции.
Со таква разновидност на вкусови од кои можете да изберете, Виталиа гарантира дека секоја лажица овесна каша е ново патување на вкусови, што го подобрува когнитивното здравје. Дополнително, сите 8 вкусови се посни и се препорачуваат и за лица на вегански режим на исхрана.
Во денешниот свет со брзо темпо, практичноста е клучна. Виталиа овесните каши се внимателно спакувани во една порција и го премостуваат јазот помеѓу исхраната и удобноста, нудејќи брз, здрав и вкусен начин да го започнете денот.

Сподели!
- Advertisement -