Кина ја блокира употребата на Intel и AMD чиповите во владините компјутери

- Advertisement -


Кина подготви нови упатства за постепено отстранување на американските микропроцесори Intel и AMD од владините персонални компјутери и сервери, објави во неделата Financial Times. Насоките за набавки, исто така, имаат тенденција да го оградат оперативниот систем Виндоус на Мајкрософт и софтверот за странски бази на податоци во корист на домашните опции, се вели во извештајот.

На владините агенции над општинско ниво, наводно, им било кажано да вклучат критериуми кои бараат „безбедни и сигурни“ процесори и оперативни системи при купувањето.

- Advertisement -

Ројтерс објави дека кинеското Министерство за индустрија издаде соопштение кон крајот на декември со три посебни листи на процесори, оперативни системи и централизирани бази на податоци кои се сметаат за „безбедни и сигурни“ три години по датумот на објавување, сите од кинески компании.

САД имаат за цел да го зајакнат домашното производство на полупроводници и да ја намалат зависноста од Кина и Тајван со Законот за чипови и наука на Бајден од 2022 година. Тој е дизајниран да ги зајакне американските полупроводници и вклучува финансиска помош за домашното производство заедно со субвенции за производство на напредни чипови.

- Advertisement -

Претходно оваа недела, Блумберг објави дека САД размислуваат да стават на црната листа на голем број кинески компании за полупроводници поврзани со Huawei.

Повеќето кинески ентитети кои би можеле да бидат засегнати биле претходно идентификувани како капацитети за производство на чипови купени или изградени од Huawei во презентација на трговската групација на Semiconductor Industry Association со седиште во Вашингтон, се вели во извештајот, цитирајќи луѓе запознаени со ова прашање.

- Advertisement -

Компаниите кои би можеле да бидат на црната листа ги вклучуваат производителите на чипови Qingdao Si’En, SwaySure и Shenzhen Pensun Technology Co., или PST.

Администрацијата на Бајден, исто така, размислува за санкции против водечкиот кинески производител на мемориски чипови, ChangXin Memory Technologies Inc, се вели во извештајот.

Извор – Seebiz.eu
Фото – Pxfuel

Сподели!
- Advertisement -