Велика Британија ја тестираше првата прсонализирана MRNA вакцина против рак на кожа

- Advertisement -

Во Велика Британија сека е во тек битно испитување на својата прва персонализирана mRNA вакцина против најсмртоносниот облик на рак на кожа. Стив Јанг, 52 години, од Стивенејџ, на којв во август минатата година му била дијагностицирана меланома на темето. Тој е еден од првите пациенти кои ја испробале вакината.

Вакцината е осмислена е да му помогне на имунолошкиот систем да ги препознае и да ги исбрише сите останати клетки на рак 8 и се надеваат дека тоа значи дека ракот нема да се врати пак.

- Advertisement -

Вакцината mRNA-4157 (V940) користи иста технологија како и моменталните вакцини против КОВИД-19 и се тестира во завршната трета фаза од испитувањерти.

Докторите од Универзитетскиот колеџ во Лондон вакцината ја даваат зедно со други вакцини, како што се пембролизумаб или кејтруд, кои исто така му помагаат на имунолошкиот систем да ги убие клетки од ракот.

- Advertisement -

Вакцината е персонализирана, што значи дека го менува составот а+за да одговори на пединечните пациенти. Создадена е за да одговара на единствениот генетски потпис на пациенти со тумор и дејстува така што во телото дава упатства како да доздава протеини и антитела, кои ги напаѓаат маркерите или антигените кои се наоѓаат само на тие клетки од ракот.

Податоците од испитувањата објавено во декември минатата година откриваат високоризични меланоми, кои примиле инјекција од Keytrud, имале дупло пониска веројатност да умрат од болеста или дека ракот ќе им се врати после 11 години.

- Advertisement -

(Klix.ba)

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -