Американски научници можеби најдоа начин како масните клетки сами да согоруваат калории

- Advertisement -


Научниците открија прекинувач кој може да го претвори мелото масно ткиво во кафеаво масно ткиво што согорува калории, потенцијално револуционизирајќи ги третманитe за слабеење.

Новото откритие би можело да го револуционизира начинот на кој функционираат масните клетки, претворајќи ги од единици за складирање во согорувачи на калории. Научниците од Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско, предводени од лекарот Брајан Фелдман и молекуларниот биолог Лианг Ли, идентификуваа прекинувач кој ги одржува функциите на масното ткиво кај глувците. Овој прекинувач има потенцијал да го претвори белото масно ткиво (BMT) во кафеаво масно ткиво (SMT).

- Advertisement -

Белата маст ги складира калориите како липиди, служејќи како изолација и апсорпција на удари. Спротивно на тоа, кафеавата маст содржи бројни митохондрии кои согоруваат калории за да генерираат топлина. Додека кафеавата маст е ретка кај возрасните, таа е изобилна кај бебињата и цицачите кои хибернираат за да ја одржат телесната температура.

Таа еволутивна рамнотежа меѓу белото и кафеавото масно ткиво досега функционираше добро. Меѓутоа, современиот начин на живот, кој се карактеризира со изобилство на масти во исхраната и ограничено движење, често доведува до прекумерно складирање на бели масти, што негативно влијае на здравјето. Исцрпувањето на складираните маснотии е предизвик, што ги поттикнува научниците да истражат начини за претворање на белите масти во кафеави маснотии.

- Advertisement -

Тимот на Фелдман постави хипотеза дека факторот на транскрипција Klf15 го регулира одржувањето на маснотиите. Тие откриле дека Klf15 го има во изобилство во белите масни клетки. Со лишување на глувците од тој фактор тие забележале трансформација на белото во кафеаво масно ткиво. Нивната студија е објавена во Journal of Clinical Investigation.

Експериментите со изопротеренол, познат по тоа што го стимулира кафеавото масно ткиво, дополнително ја открива врската меѓу Klf15 и активирањето на масните клетки. Критична врска е адренергичниот рецептор наречен Adrb1. Иако Adrb3, сроден рецептор, претходно бил проучен за неговиот потенцијал да ја претвори белата маст во кафеава, се чини дека Adrb1 е подобро прилагоден за оваа задача.

- Advertisement -

Фелдман е оптимист за потенцијалот на Adrb1. На битните тестови глувците модифицирани со генски прекинувач Klf15 покажале зголемена експресија на Adrb1, „правејќи го нивното бело масно ткиво во повеќе кафеаво“. Истражувањата на американските научници би можеле да доведат до фармацевтски решенија кои им помагаат на луѓето да пристапат до нивните резерви на маснотии без несакани ефекти поврзани со други методи.

„Покажавме не само дека овој пристап работи на претворање на овие бели масни клетки во кафени, туку и дека границата за тоа не е толку висока како што мислевме“, вели Фелдман.

(Science Alert)

(фото: Pexels)

Сподели!
- Advertisement -