Ново истражување: Како да го намалите заморот на работа?

- Advertisement -


Една нова студија ја нагласува важноста на редовните микро-паузи и поддршката на менаџерот за намалување на заморот на работното место и подобрување на перформансите на вработените. Истражувањето спроведено од научници од Универзитетот Вејк Форест, Универзитетот Вирџинија Комонвелт (VCU) и Североисточниот универзитет во САД ги нагласува практичните стратегии за одржување на нивото на енергија за време на периоди на висок стрес.

Утврдено е дека микро-паузите и добивањето поддршка од шефовите на работа значително го намалуваат заморот на крајот од денот, го подобруваат квалитетот на спиењето и ја подобруваат енергијата за следниот ден.

- Advertisement -

Прво, микро-прекините се едноставен, рентабилен начин за управување со заморот, особено кога обемот на работа е голем. Второ, надзорната поддршка игра клучна улога во ублажувањето на заморот. Заедно, овие два механизми нудат најголемо олеснување за професионалците кои работат за време на сезони со високи влогови или други стресни работни периоди.

Истражувањето вклучувало анкетирање на 44 сметководители и спроведување на контролиран експеримент со 179 учесници. Микро-паузите и поддршката од шефовите на работа биле најефективни за време на периоди на најголем стрес, намалувајќи го заморот и ја подобриле прецизноста во ревизиите.

- Advertisement -

Јавните сметководители рутински се борат со притисокот со роковите, долгите работни часови и значителниот обем на работа, забележуваат авторите на студијата, објавена во списанието Contemporary Accounting Research. Горенаведените предизвици водат до замор, исцрпеност и намален квалитет на ревизијата.

Ефективните микро-паузи може да бидат кратки и до една минута, како што се истегнување, читање или пиење кафе. Надзорниците можат да помогнат со пријавување, нудење помош и ценење. Со други зборови, кратките паузи во вашата дневна рутина имаат позитивен ефект.

- Advertisement -

Со имплементирање на овие стратегии компаниите можат да ја подобрат и благосостојбата на вработените и квалитетот на работата, на крајот поттикнувајќи поодржлива и попродуктивна работна средина, заклучуваат авторите на студијата.

(Science Alert)

(фото: Free Range Stock)

Сподели!
- Advertisement -