-8.2 C
Skopje
четврток, јануари 20, 2022

Ова ќе бидат најмоќните економии до 2030 година

Kabtel desktop

PricewaterhouseCoopers, една од најголемите професионални аналитички куќи во светот, штотуку ги објави своите предвидувања за најмоќните кономии во светот до 2030 година. Извештајот се вика „Поглед во иднина: колку ќе се смени економскиот поредок во светот до 2050 година“ и рангира 32 земји според проектираниот бруто домашен производ и куповната моќ.

Ваквите податоци ги користат макроекономистите за определување на економската продуктивност и стандардот на живот во определен период. Според резултатите на PwC, некои економии изминатите 13 години се држат до врвот, додека има и такви кои забележуваат остар пад или раст. Еве кои 32 економии се на листата.

 

 1. Холандија — 1,08 трилиони долари

 

 1. Колумбија — 1,111 трилиони долари

 

 1. Јужна Африка — 1,148 трилиони долари

 

 1. Виетнам — 1,303 трилиони долари

 

 1. Бангладеш — 1,324 трилиони долари

 

 1. Аргентина — 1,342 трилиони долари

 

 1. Полска — 1,505 трилиони долари

 

 1. Малезија — 1,506 трилиони долари

 

 1. Филипини — 1,615 трилиони долари

 

 1. Австралија — 1,663 трилиони долари

 

 1. Тајланд — 1,732 трилиони долари

 

 1. Нигерија — 1,794 трилиони долари

 

 1. Пакистан — 1,868 трилиони долари

 

 1. Египет — 2,049 трилиони долари

 

 1. Канада — 2,141 трилиони долари

 

 1. Шанија — 2,159 трилиони долари

 

 1. Иран — 2,354 трилиони долари

 

 1. Италија — 2,541 трилиони долари

 

 1. Јужна Кореја — 2,651 трилиони долари

 

 1. Саудиска Арабија — 2,755 трилиони долари

 

 1. Турција — 2,996 трилиони долари

 

 1. Франција — 3,377 трилиони долари

 

 1. Обединето Кралство — 3,638 трилиони долари

 

 1. Мексико — 3,661 трилиони долари

 

 1. Бразил — 4,439 трилиони долари

 

 1. Германија — 4,707 трилиони долари

 

 1. Русија — 4,736 трилиони долари

 

 1. Индонезија — 5.,424 трилиони долари

 

 1. Јапонија — 5,606 трилиони долари

 

 1. Индија — 19,511 трилиони долари

 

 1. САД — 23,475 трилиони долари

 

 1. Кина — 38,008 трилиони долари

 

(World Economic Forum)


Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!