12.8 C
Skopje
сабота, ноември 27, 2021

Пакомак контејнерите за селектирање на стаклен отпад отсега и во Штип

Kabtel desktop

Пакомак во соработка со јавното комунално претпријатие „Исар“ од Штип постави десет контејнери за примарна селекција на стаклен отпад. Контејнерите, кои се со капацитет од 1,5 метри кубни и се наменети исклучиво за собирање стакло, се поставени во неколку населби во општината кои се поголеми.

„Ја прошируваме дејноста со селекција на стакло и апелираме граѓаните непотребните шишиња, чаши тегли и слично да ги фрлаат во овој контејнер“, изјави рече Димитар Белиќ, раководител на фабриката за селекција на отпад.

Со оваа мерка, Штип станува првата општина во источниот регион каде освен пластика ќе се селектира и стакло. Станува збор за инвестиција вредна 3.500 евра.

Инаку, општина Штип дневно произведува 250 до 280 метри кубни комунален отпад. Од него, околу 80-90 отпаѓаат на пластика, исто толку на комунален отпад, 70-80 метри кубни на хартија, а околу 1 метар кубен на стакло.


Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!