Топ 10 држави во ЕУ со најмногу банкомати за биткоин

- Advertisement -

Биткоин одамна не е некаков маргинален хит туку е планетарно популарен и на него може да се заработи да се користи како средство за плаќање во разни делови од светот. Но, ако сакате физички пари, немате многу избор, иако тоа се менува од ден во ден. Затоа е интересно да се види колку банкомати за биткоин има во Европа, и во кои земји се.

Најмногу ги има во Велика Британија – 82, што потврдува дека земјата навистина е отворен за криптовалути, но многу помалку од САД, каде што има вкупно 1.011 банкомат и земјата е глобален лидер. Инаку, во целиот свет има вкупно 1.512 банкомати за биткоин.

- Advertisement -

По Велика Британија следува Австрија со 61 банкомат, па Шпанија со 40 банкомати. Во Италија има 10 такви банкомати, а Словенија има 9 банкомати за биткоин и тоа дополнително потврдува колку таа земја со број на жители отприлика колку Македонија работи за да држи чекор со светот во секој поглед.

(ICTBusiness)

- Advertisement -

 

Сподели!
- Advertisement -