Гимназиски матуранти од Штип пред награда од милион евра

- Advertisement -
Петмина матуранти од штипската гимназија пред награда од милион евра. За неа, младите надежи ќе се борат во Брисел, откако на меѓународниот натпревар „Get in the ring“ го освоија првото место, во конкуренција од 27 врвни старт-ап бизнис идеи:
“Натпреварот е за стартап бизниси. Испративме апликација за да се натпреваруваме и поради добрата апликација сме преместени на повисоко ниво. Освоивме прво место во категоријата e-health или електронско здравство“, вели Петре Петковски, професор во СОУ „С.Стојменски“ – Штип.

На апликацијата, петмината штипски матуранти работеле месец и половина, а истата ја презентирале пред 12 потенцијални инвеститори и стручни лица:

“Бизнис идејата е маска за телефон, а сакаме да помогнеме на лицата со Рејнаудов синдром, тоа е синдром кај кои лицата имаат послаба циркулација во рацете, а маската може да ги загрева и лади рацете“, вели Никола Патраклиски, ученик во СОУ „С.Стојменски“ – Штип.

- Advertisement -

Иновативната идеја е предизик за младите таленти и ќе се потрудат истата да ја применат во пракса.

Планот ни е прво да произведеме прототтипи и да видиме како ќе им се допаднат на публиката во Македонија и планираме до март да произведем каталози. Тоа ни е главна цел да најдеме приватни инвеститори за изработка на прототипи, вели  Патраклиски.

- Advertisement -

Натпреварот во Брисел се одржува во март идната година и за истиот менаџментот на гимназијата „Славчо Стојменски“, ги обезбеди авионските билети.

Сподели!
- Advertisement -