Македонски студенти ќе го презентираат својот сензор за соларна енергија во НАСА

- Advertisement -

Тим составен од студенти на ФИНКИ и Машинскиот факултет Скопје наредниот месец патуваат за САД, каде што во вселенскиот центар Кенеди на Флорида ќе го презентираат својот прототип производ – сензор за мерење на сончева енергија, известуваат од порталот Сакам да кажам.

Александар, Дамјан, Јаков и Павел оваа година победија на натпреварот на НАСА во Македонија, влегувајќи во финалето, каде што се натпреваруваа со тимови од млади луѓе од 70 земји од светот.

- Advertisement -

Нивниот изум дава податоци за количеството сончева енергија на одредено место, а информациите се прегледуваат преку апликација за тоа колку сончеви часа има секој ден и колку енергија даваат. Производот би бил наменет за домаќинства бидејќи е лесен за ракување и со достапна цена.

Сензорот ќе го презентираат пред директорот за технолошки трансфер на НАСА. За време на посетата на НАСА студентите ќе присуствуваат и на лансирање на ракета во вселената.

- Advertisement -

 

Сподели!
- Advertisement -