Професионално селфи студио со камерата на Huawei Mate 10 lite

- Advertisement -

Неодамна претставениот Huawei Mate 10 lite е првиот паметен телефон на компанијата со две двојни камери – предна и задна. Па така вие немате само паметен телефон со 4 камери туку и голем број алатки со кои дури и обичните селфија изгледаат како студиски портрети. А овие селфија стануваат сè поважни. Најчесто ги споделуваме на социјалните мрежи како начин да се изразиме и да споделиме дел од себеси пред светот. Секако, сакаме овој дел да биде убав и уметнички, и многу често фотографот кој најдобро ова може да го фати сме самите ние. Затоа, видео и камерата стануваат се поважна карактеристика на нашиот паметен телефон и токму затоа започнуваме со нив.

Што точно прави секоја од двете предни камери?
Предните камери на Huawei Mate 10 lite се со 13 и 2 мегапиксели. 13-мегапикселната камера доаѓа со бленда f / 2,0 и нејзината задача е да ја фати и репродуцира основната слика со потребните детали и острина. Втората 1.75um 2MP камера, која исто така е разнобојна, се фокусира на длабочината на полето. Оваа поделба на улоги е позната како хардверски боксен ефект. Во пракса, двете камери работат во дует, а резултатот е многу природен селфи изглед каде лицето е во фокус, а позадината е оживеана со природна мекост на нејасни контури на бокето што е снимено директно, а не симулирано со софтверски алгоритми. Дополнително оваа камера може да прецизира точно во која точка да фокусираме со нежен допир на екранот – особено погодна функција за групни селфија.

- Advertisement -

Најважна е светлината
Со тоа започнува секое вистинско упатство за фотографирање и не случајно најважна улога во опремата на секое фото студио игра осветлувањето. Селфијата направени со двојната 13MP / 2MP предна камера на Huawei Mate 10 lite, создаваат чувство на студиско осветлување, благодарение на блицот Selfie Toning Flash. Тој има две нивоа на интензитет на светлината – 5 односно 9 лукса кои се избираат автоматски според природното осветлување за да се добие мека светлина на финалната слика, дури и ако сцената е обивткана во целосна темнина. Освен тоа камерата препознава дали правиме селфи „од рака”, или оддалеку, на пример, со селфи стап, и при што се користи посилно осветлување.

Опсег од 120 степени
Двете нивоа на интензитет не ги осиромашуваат придобивките од овој блиц што игра огромна улога во тоа како ќе изгледаме на сликата. Таа има опсег од 120 степени, што практично значи дека освен лицето, фрла светлина и над него, како и кон рамената и деколтето, што ја прави сликата природна, елиминирајќи ги старите селфија со преосветлено лице како да излегуваат од темнината. Функцијата „Translucent Light Lampshade“ дополнително ја омекнува и ја изедначува светлината, создавајќи непречена транзиција од осветлениот центар кон краевите на сликата каде тоа слабее. И со Smooth Ink, 80% од вкупната светлина на фотографијата може да се филтрира така што субјектот е доволно осветлен, но без остри изгорени области.

- Advertisement -

„Butterfly Lighting“

Портретот и автопортрет со Huawei Mate 10 lite создава уметнички ефект како кај модната фотографија благодарение на т.н. осветлување „пеперутка” – Butterfly Lighting. При овој пристап, објектот се осветлува од горе и напред под агол од 45 степени, што создава сенка во форма на пеперутка под носот, од каде доаѓа името на оваа техника. Резултатот е многу драматична и атрактивна слика со нагласени контури, јаболчниците и целокупниот карактер на лицето.
Технологијата со две камери исто така ја тонира блиц светлината до многу природни бои, вклучувајќи го и тенот на човечката кожа. Со индексот на рендерирање на боја (CRI), резултатите се поблиску до студиски снимки. 80% CRI на Mate 10 Lite има водечка вредност во индустријата, бидејќи 100% е иста како и бојата која се осветлува со природна светлина.

- Advertisement -

Филтри по фотографијата
Дури и студиските фотографии одат на понатамошна обработка. Со Huawei Mate 10 lite располагаме со 18 филтери за шминка и разновидни ефекти, со кои можеме да внесеме уште повеќе карактер, личност и расположение во фотографиите.

Селфи без допир
Huawei Mate 10 lite препознава гестовите со рака на оддалеченост до 1,5 метри од камерата, за да можеме да правиме селфија, без воопшто да го допиреме екранот. Тајмерот од 2 секунди е доволен да влеземе во рамка со поинаква и нетрадиционална поза.

Huawei Beauty 4.0
Камерата треба да ја долови пред сè природната убавина, но бидејќи никој лик не е совршен, како кај оригиналот, така и во најновата верзија на Huawei Beauty 4.0 располагаме и со три филтри за разубавување. Интелигентните алгоритми го препознаваат полот и бојата на кожата, за да ни дадат повеќе здрав, свеж и природен изглед.

Главна камера
Откако го ставивме акцентот на самоизразување со помош на двојната селфи камера лак Мате 10 lite, да се вратиме и на главната камера, која е сместена позади и е исто двојна, односно со 16 MP / 2MP сензори на двата објектива. Тука повторно првиот е одговорен за обработката на сликата, а вториот ја доловува длабочината на полето за да се создаде професионален изглед на „боке“ ефект. Интересно тука е дека двојната камерата на Mate 10 lite го одржува наведениот ефект и кај широка решетка дозволува да се регулир степенот на бокето, односно замаглувањето на позадината. Покрај тоа, опцијата да се применат различни “boke” ефекти исто така се достапни откако фотографијата е снимена.

Друга карактеристика на паметниот телефон е тоа што имаме слобода да го смениме фокусот на сликите откако ќе ги направиме. Имаме повеќе можности да направиме најдобар кадар. Располагаме и со функцијата за “движечки слики” кои претставуваат две-секунди микро видео, Пресоздавањето на живиот момент од кој сме се инспирирале да фотографираме.
Со овој богат фото инстументариум, профилите на социјалните мрежи несомнено ќе се побогати, а бескрајните смешни моменти – убаво запечатени и споделени.

Сподели!
- Advertisement -