Биткоинот веќе чини над 14.000 долари

- Advertisement -
Биткоинот не го спречува дивиот рок, а неговата цена веќе надминува 14.000 долари. Синоќа киптовалутата поскапе со близу 500 долари и кон 9 ч. по македонско време се тргува за 14 100 долари за готово.

Од петок до сега bitcoin поскапе со 4000 долари, а главната причина лежи во одлуката на американскиот берзански регулатор да ја овозможи трговијата со фјучерси на криптовалутата. Првата размена, која ќе започне да тргува со фјучерси оваа недела, е берзата на фјучерси на “Cboe Futures”. Една недела подоцна оваа можност ќе се појави на КМЕ. Следната година постојат планови на Насдак.

Само во 2017 година биткоин се зголемил повеќе од 10 пати. Тоа според некои експерти е премногу брзо и создава чувство дека се раздува “балонот”, кој сепак претстои да пукне. Таквото предупредување го упати извршниот директор на JPMorgan Chase & Co Џејми Димон, кој го нарече “измама”, која на крајот ќе се разнесе. Други, како советникот за Вол Стрит Том Ли, очекуваат цената да достигне 100.000 долари.

Сподели!
- Advertisement -