-1.2 C
Skopje
четврток, декември 2, 2021

Мартинките влегоа како нематеријално културно наследство во УНЕСКО

Kabtel desktop

Мартинките станаа светско духовно културно наследство. Обичајот да се носат мартинки се впишани на репрезентативната листа на нематеријално културно наследство на човештвото под закрила на УНЕСКО

Апликацијата е изгласана на 12. состанок на Комитетот за заштита на нематеријалното културно наследство кој од 6 до 9 декември се одржува на островот Чеџу во Јужна Кореја, пишува порталот Факултети.

Мартинките се мултинационална апликација, бидејќи обичајот не се практикува само во нашата земја, туку и во Бугарија, Романија и во Моладавија. Сите четири земји го подготвија досието рамноправно.

На овој состанок на УНЕСКО на дневен ред ќе се најде и прославувањето на прославувањето на Хидерлез во Македонија. На агендата е и доделувањето на акредитации на невладини организации. На списокот на 50 невладини од цел свет се најде и Центарот за научни истражувања и промоција на културата ХАЕМУС од Скопје. Оваа организација веќе неколку години во март организира случувања за промоција и задржување на традицијата на мартинките во Македонија.


Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!