Големото откритие на НАСА е сончев систем како нашиот со осум планети

- Advertisement -

Американската вселенска агенција НАСА во соработка со Google откри нова планета во системот Кеплер 90, кој засега е најсличен со соларниот систем на Земјата. Ова откритие овозможи нов пристап кон вештачката интелигенција и начин на обработка на податоците собрани со телескопот Кеплер

„Нашиот соларен систем сега има ист број планети – осум, како и Кеплер 90, ѕвездата слична на Сонцето, која е оддалечена 2.545 светлосни години од Земјата, после новото откритие на осмата планета што кружи околу неа“, рече на прес-конференцијата портпаролот на НАСА.

На прес – конференцијата беше објавено дека новооткриената планета е со површина која е многу жешка. Просечната температура е околу 426 Целзиусови степени, температура слична како онаа на Меркур, најблиската планета до Сонцето.

- Advertisement -

Станува збор за карпеста планета како Земјата, но оваа планета орбитира околу својата ѕвезда еднаш на секои 14,4 дена, што значи дека цела година таму е исто како две недели на Земјата.

НАСА дојде до откритието со користење на вештачка интелигенција која ги анализира податоците од телескопот, а при тоа не било утврдено дали новооткриените тела покажуваат знаци на живот.

Сподели!
- Advertisement -