Wikipedia слави 17-ти роденден

- Advertisement -

Најголемата светска слободна енциклопедија Wikipedia одбележува 17 години постоење, пишува Klix.ba.

Беше креирана од Џими Велс и Лери Сенгер кои на луѓето сакаа да им овозможат бесплатен пристап до „целото знаење на светот.“

- Advertisement -

Содржи повеќе од 40 милиони статии на 299 различни јазици, а нејзиниот слоган е „бесплатна енциклопедија која секој може да ја менува“. Wikipedia е една од најкористените и најпопуларните интернет страници, а работи од 15 јануари 2001 година.

Сподели!
- Advertisement -