Роботот AV1 им помага на болните деца да ја следат наставата

- Advertisement -

За децата кои се борат со долготрајни болести телесната болка не е единствениот предизвик. Озосанувањето од училиште значи отстуство на нивните пријатели, а истовремено родителите често се грижат и какво влијание ќе има повеќемесчното непосетување натсава врз образованието на децата.

Тука излегува во пресрет робото наречен AV1. Неговата задача е во училницата да функционира како очи, уши и глас на децата со дилгитрајни болести кои не можат да одат на училиште, но можат да управуваат со роботот од својот болнички кревет. Децата управуваат со роботот со помош на компјутер и можат да ја слушпаат наставата и да зборуваат. Ако сакаат да постават прашање до учителот, вклучуваат светло на главата на роботот.

- Advertisement -

Училиштата можат да го изнајмат роботот или да го купат за околу 2.500 евра. Роботот изгледа како некое градинарско џуџе.Го направи норвешката рганизација No Isolation, која е основана за да се бори со проблемите на осаменоста. Ширум Европа млади на возраст од 8 до 20 години го користат АV1, најмногу во Скандинавија. Основачот на организацијата No Isolation, 27-годишната Карен Долва, која студирала компјутерски науки, ја стартувала организацијата откако една нејзина пријателка која работела како сестра на детско одделение опишала колку децата се депримирани кога се во болница.

Откако воспоставила контакт со фондации и здравствени работници во Велика Британија организацијата заклучила дека 70.000 деца само во земјата најголем дел од училишната година ја поминуваатв во својот дом или во болница поради болест. Целта на No Isolation е да се стави во злужба на децата.

Сподели!
- Advertisement -