Еве зошто Финска е една од најсреќните земји во светот

- Advertisement -

Финска е една од најсреќните земји во светот, а еве и зошто. Како прво, на родителите во Финска им плаќаат за да се грижат за своите деца.  Понатаму, земјата има еден од најдобрите и најнапредни образовни системи во светот.

- Advertisement -

Следниот факт навистина ќе ве изненади – за да станете учител или наставник, мора да имате најмалку магистратура. Но, образовниот кадар не може да направи ништо сам доколку нема поддршка од владата. За среќа, Финска има една од најнапредните и најотворени влади во светот.

Финска е првата земја во светот која го воведе Законот за слобода на печат – уште во 1766 година, како и Законот за слобода на информации – во 1951 година! Денес секој жител на Финска има право да пристапи до владината документација и да направи копија од се што му треба. Уште повеќе, доколку владата некому негира пристап до информации, тој има право да се жали на суд.

- Advertisement -

Што можат да научат другите земји од Финска?

Сподели!
- Advertisement -