Научници од МИТ направија сензор за заштита од сексуални напади

- Advertisement -

Научникот од МИТ, Маниша Мохан, создаде уред наречен Intrepid, кој може да ги спаси жените од сексуален напад. Уредот е во форма на тенка лепенка која е создадена со цел да детектира и да спречи сексуален напад. Конектиран е со вашиот телефон преку Bluetooth и може да го ставите на некое парче облека. Најчесто се става на внатрешната страна од градникот.

За да го користите мора да ја симнете придружната апликација на телефон и да внесете пет контакти на кои ќе им испрати порака или ќе им се јави во случај на потреба. Апликацијата ги снима средбите кога нема одговор од корисникот, а потоа тие снимки може да се искористат на суд доколку се случил обид за сексуален напад и се поднесе тужба.

- Advertisement -

Мохан вели дека таа го тестирала уредот на околу 70 луѓе за да види дали им е удобен кога го носат и открила дека луѓето го ставаат на различни парчиња облека во зависност од нивните навики. Во случај да го ставите по грешка во машина за перење, може да преживее едно перење.

Сподели!
- Advertisement -