19.8 C
Skopje
недела, октомври 1, 2023

Погледнете каков е погледот од највисокиот мост во светот

Kabtel desktop

Мостот Бајпенџианг над реката Бајпенџианг во Јужна Кина е највисокиот мост во светот. Средишниот дел на мостот се наоѓа 565 метри над реката Бајпенџианг, што е еднакво на висината на една 200-катница.

Мостот се протега на должина од 1.341 метар нар долината Бајпенџианг, а ги поврзува градовите Гижу и Јунан и го крати времето на патување за дури 4 часа.

Ова ремек дел го освои медалот „Густав Линдентал“ на 35-тата Интернационална конференција за мостови. Наградата „Густав Линдентал“ се смета за Нобелова награда во индустријата за мостови.

Изградбата на мостот започна во 2013 година, а беше пуштен во употреба на крајот на 2016 година.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!