19.2 C
Skopje
вторник, октомври 15, 2019
Почетна Македонија Реализирани завршните настани во општина Кичево и општина Ѓорче Петров - Скопје

Реализирани завршните настани во општина Кичево и општина Ѓорче Петров – Скопје

Kabtel golem pod glavno menu 14.10.2019

На 19 јули во хотел Арабела во Кичево, и на 20 јули во ресторан Деливио во Ѓорче Петров во Скопје, се одржaa завршните настани, во рамки на проектот „Креирање на поволен деловен амбиент и обезбедување подобра системска поддршка на претпријатијата во сопственост на жени“, финансиран од Европската Унија, кој Здружението на бизнис жени го спроведува како субгрантист во рамки на проектот „Јакнење на капацитетите и механизмите за поддршка на реформскиот процес на Поглавје 20 (ЈЕСНетворк+)”.

Целта на настаните е поврзување на целната група, презентација на реализираните активности на проектот, постигнатите резултати и споделување на документот за политики со препораки произлезен од реализација на сите активности, како и воспоставување на мрежа за соработка потребна за спроведување на Стратегијата за развој на ЖП на локално ниво. По одржаните завршни настани во општините Ѓорче Петров и Кичево, до крајот на овој месец ќе бидат одржани и во преостанатите три града опфатени со проектот – Велес, Куманово и Битола.

Согласно на тоа, на овие настани се презентираа реализираните активности на проектот и постигнатите резултати, од страна на Здружението на бизнис жени, со осврт на претставници на општините и од центрите за вработување. Исто така пренесени беа и добиените сознанија, импликации и препораки, а беше споделен и изготвениот документ за политики произлезен од реализација на сите активности.

Завршните настани имаа и церемонијален дел на доделување на Благодарници на сите кои придонесоа кон успешна реализација на проектните активности, како и Сертификати за посетената обука за родово буџетирање одржана во периодот март-април, 2018, во рамки на именуваниот проект.

Присутните претставници од општините, институциите и локалните граѓански организации, како и жените претприемачки од локалната бизнис заедница од двете општини, заедно со жени и девојки кои започнуваат сопствени бизниси, или имаат бизнис идеја и размислуваат за старт-ап, беа презадоволни од дадената можност да се вклучат, вмрежат и придонесат со своето присуство на обуката и проектните активности, и изразија желба за продолжување на вакви и слични проекти и проектни активности, кои ќе ги анимираат нивните општини и ќе се подстрек за развој и поврзување, за подобрување на состојбата преку нови или зајакнати реалции помеѓу сите засегнати страни.

Повеќе информации за активностите и следните настани на ФБ страната на здружението.

 

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Во САД ќе се отвори првиот ресторан кој ќе продава производи...

Еден ресторан во Калифорнија ќе стане првиот угостителски објект во САД кој ќе продава производи направени со марихуана во својата редовна понуда. Lowell Cafe е...

Иновации, подобрување на животната средина и развој на идните професии во...

Oсмото издание на Самитот Македонија2025, кој претставува водечка регионална конференција за споделување на последните светски трендови во бизнисот, економијата, технолошките иновации и етичкото лидерство,...

Најпознатиот фаст фуд синџир за пилешко месо KFC ќе почне да...

Подгответе се за „месо без месо“, новина од најпознатиот фаст фуд синџир за храна од пилешко месо, KFC, која уште повеќе ќе ја вжешти...

Арапи во Хрватска сакаат да градат ресорт вреден милијарда евра

Проектот Mavrijan Luxury Resorts беше претставен на средината на јули, а деновиве во Улцињ треба да дојдат заинтересираните инвеститори од Катар и од Египет....
Сподели!
  •  
  •