Европската унија го укинувa летното сметање на времето?!

- Advertisement -

Европската комисија ќе предложи да се укине летното сметање на времето, изјави претседателот на Комисијата, Жан Клод Јункер. „Луѓето го бараат тоа, па затоа и ќе го направиме“ изјави Јункер.

Во анкетата која ја нарача Европската комисија, а се спроведуваше од јуни до средината август оваа година, повеќе од 80% од Европејците изјавија дека сакаат да се укине поместувањето на часовникот напролет и наесен. Во анкетата учествуваа 4,6 милиони луѓе.

- Advertisement -

Иако Јункер не го рече тоа експлицитно, бидејќи се повикува на анкетата, се претпоставува дека Европската комисија ќе им ја исполни желбата. Меѓутоа, малку е веројатно дека сите европски земји ќе го изберат летното време, кое, во зависност од географската положба, ќе им го продолжи мракот наутро. Затоа, не е сигурно дека предлогот ќе биде изгласан со мнозинство во Европскиот парламент.

Некои земји од ЕУ се изјаснија дека сакаат да го задржат поместувањето на часовникот, а меѓу нив се Литванија, Естонија, Летонија и Чешка. Летното сметање на времето е воведено по нафтената криза во 70-тите години со цел да се заштеди енергија. Од 1996 година сите земји на ЕУ го поместуваат часовникот напред или назад, но контроверзно е прашањето колку енергија се заштедува со тоа и нема еден единствен одговор.

- Advertisement -

Научниците, пак, со многу истражувања покажаа дека поместувањето на часовниците му штети на организмот. По предлогот на Европската комисија, каква било промена во сметањето на времето мора да ја одобри Европскиот парламент и земјите-членки на ЕУ.

Сподели!
- Advertisement -