Гренланд се топи побрзо отколку што мислеа научниците – не може да се сопрат катастрофалните последици!

- Advertisement -

Едно ново истражување покажа дека масивните ледени брегови на Гренланд се топат побрзо отколку што мислеа научниците. Освен тоа, истакнуваат дека веројатно е премногу доцна за да се преземе нешто. Ова откритие може да значи катастрофална судбина за островите и крајбрежните предели, пишува CNN. Она на што потсетуваат е дека осум од десет најголеми градови во светот се наоѓаат во близина на брегови.

Мајкл Бевис, професор по геодинамика на Универзитетот Охајо и главен автор на студијата, вели дека човештвото веројатно дошло до точка од која нема враќање назад кога станува збор за борбата против климатските промени. „Единствено што можеме да направиме е да се прилагодиме и да го облажиме понатамошното глобално затоплување, но во секој случај, премногу е доцна за да поминеме без негативни последици затоа што ќе дојде до дополнителен пораст на нивоата на морињата“ вели Бевис.

- Advertisement -

Тој додава дека ледот на Гренланд се топи во циклуси поради природните временски феномени и истакна дека растечките температури го влошија тој тренд. Во соопштение од државата Охајо се наведува дека студијата на тимот на Бевис се разликува од претходните истражувања за Гренланд затоа што е фокусирана на југозападниот дел од Гренланд, каде што нема многу глечери.

Студијата која минатиот месец беше објавена во научното списание Nature покажа дека ледените брегови на Гренланд се топат 50% побрзо отколку пред Индустриската револуција и 33% пообрзо отколку во 20. век, што ќе доведе до покачување на нивото на морето во светот за дури 7 метри.

- Advertisement -

Освен тоа, оваа студија ги анализираше GPS податоците од брегот на Гренланд за попрецизно да се разберат претходните истражувања од заедничките проекти на НАСА и на германскиот вселенски центар, кои покажаа дека Гренланд губи 280 гигатони лед годишно и предизвикува раст на глобалното ниво на морето за 0,07 см.

Сподели!
- Advertisement -