Wheelie 7 е првата инвалидска количка во светот која се контролира со лице

- Advertisement -

Ова е првата инвалидска количка во светот која се контролира со лицето. Количката Wheelie 7 прецизно ги идентификува изразите на лицето и во реално време се придвижува во зависност од фацијалната експресија која сте ја направиле.

Софтверот може да препознава движења на лицето од типот на: целосна насмевка, половична насмевка, збрчкан нос, испружен јазик, надувани образи итн. и потоа тие „команди“ ги користи за да се движи количката. Напред, назад, вртење лево или десно или стопирање – сето тоа се контролира со лицето.

- Advertisement -

Компанијата Hoobox Robotics, која ја произведува количката Wheelie 7, вели дека потребни се само 7 минути за нивниот софтвер да се инсталира на која било моторизирана нвалидска количка и не се потребни никакви сензори или обуки за користење. Нивната главна цел е да има дадат што поголема автономија на луѓето со инвалидитет.

Wheelie 7 моментално чини 300 долари месечно.

- Advertisement -

World’s first face-controlled wheelchair

This is the world’s first face-controlled wheelchair.

Posted by Startup Selfie on Четврток, 31 јануари 2019

Сподели!
- Advertisement -