Google Chrome ќе ве предупреди ако користите компромитирани лозинки

- Advertisement -

Секоја година во светот се крадат корисничките податоци и лозинките на милиони луѓе. Во најголем дел од случаите доволно е само да се смени лозинката и така да се намали опасноста дека некој неовластено ќе влезе во тој сервис што го користите.

Но, луѓеточестопати се мрзеливи и користат иста лозинка и исто корисничко име за повеќе сервиси. Исто така, честопати не знаат дека нивните лозинки стигнале до некои хакери кои можат да ги злоупотребат или да го продадат на некој друг.

- Advertisement -

Така, дури и да ја сменат лозинката на едно место, забораваат дека треба да ја сменат и на сите останати места каде што ја користеле. Токму за да ги предупреди корисниците на пребарувачот Google Chrome за лозинки кои се компромитирани Google објави нов додаток за пребарувачот.

Password Checkup е додаток кој мирува во позадина додека корисниците суфраат на Интернет. Кога корисникот ќе пристапи до некоја страница и таму ќе ја внесе својата лозинка, Password Checkup ќе ја спореди со позната база со украдени лозинки. Ако лозинката ја нема во таа база, нема да реагира. А ако ја има, ќе го предупреди корисникот да ја смени.

- Advertisement -

Google за споредба користи база со повеќе од 4 милијарди кориснички имиња и лозинки, кои ги собрал со години во различни јавно објавени безбедносни пропусти. Со оглед на тоа дека просечниот корисник дневно користи по десетина и повеќе лозинки, а често ги рециклира, оваа алатка може да ја намали опасносѕа од хакерски напади.

Сподели!
- Advertisement -