Роботизиран егзоскелет им овозможува на луѓето во инвалидска количка повторно да застанат на нозе

- Advertisement -

Роботскиот егзоскелет Rewalk, се носи на телото и им овозможува на луѓето кои се врзани за инвалидска кличка повторно да ги движат колената и колковите. Егзоскелетот е направен со цел да им помогне на луѓето кои имаат повреди на р’бетниот столб повторно да застанат исправени на нозе и да одат.

За да можат луѓето да застанат, егзоскелетот најпрвин го подига нанапред горниот дел од телото и им помага да го направат првиот чекор. Егзоскелетот постојано, на интервали, го ниша телото и со тоа, на тој што го носи, му овозможува да прави чекори. За тие што гледаат одоколу изгледа како човекот самостојно да се движи.

- Advertisement -

Robotic Exoskeleton enables paraplegics to stand and walk

This device is allowing wheelchair-bound individuals to stand and walk once again.

Posted by Startup Selfie on Петок, 15 март 2019

Сподели!
- Advertisement -