Лондон воведува еколошка такса за возилата кои не исполнуваат Еуро 6 стандард

- Advertisement -

Британската метропола, Лондон воведува еко-такси од 27,90 евра за оние автомобили кои што не ги исполнуваат евро шест стандардите и претставуваат закана за загадување на грдадот, пишува Гардијан.

Според власите во Лондон, оваа мерка е далеку подобра во борбата за чист воздух, за разлика од забраната на дизел возилата.

- Advertisement -

Со оваа мерка во Лондон ќе бидат опфатени околу 2,5 милиони автомобили и комбиња за транспорт во градот.

Градоначалникот на Лондон Садик Кан им вети на сограѓаните дека ќе ги намали емисиите на штетни гасови од сообраќајот во градот со осум милиони луѓе.

- Advertisement -

Се проценува дека новите мерки преземени од лондонските власти ќе погодат околу 2,5 милиони автомобили и комбиња за транспорт во градот.

Сподели!
- Advertisement -