Кина забрани видеоигри во кои има крв, мртовци и коцкање

- Advertisement -

Добри вести за компаниите кои произведуваат видеоигри е дека Кина повторно почна да одобрува игри, но лошата вест е дека воведе нови правила. Новите правила се однесуваат на одделни категории и се очекува забрана за други категории меѓу кои се Mahjong и покер, наслови базирани на кинеската империјална историја, како и игри кои содржат крв и мртовци.

Причината за тоа е основањето на регулаторно тело наречено Државна администрација за печат и публикации, која е загрижена поради насилството и зависноста од коцкање меѓу младите луѓе. Во иднина добивањето пристап за влез на кинескиот пазар во иднина може да биде тешка задача за девелоперите.

- Advertisement -

Кинеската влада одлучи да не одобрува нови игри од страв дека ќе ги расипе младите луѓе, поради политички причини и уште некои други причини. Забраната за покер и Mahjong игрите веројатно најлошо ќе биде примена затоа што речиси 37% од одобрените игри во 2017 година спаѓаат во таа категорија. Освен тоа, девелоперите мора да воведат системи против зависност од игрите.

Најголем проблем е зависноста на малолетниците од игри. Кина воведе правила против зависноста од игри уште во 2007 година, кои го ограничуваат времето и парите кои може да се потрошат во играта. Законот сега се прошири на мобилните игри и девелоперите го применуваат.

- Advertisement -

Забранета е и крв во игрите, но девелоперите го заобиколија тоа правило и црвената боја на крвта ја сменија во зелена. Меѓутоа, сега е забранета крв во секаква боја. За да се осигура примената на законот, владата минатата година го основаше Комитетот за етика на онлајн игри, кој ќе проверува дали игрите се здрави и корисни. Минатата година владата одобри мал број игри, а многу одби и побара да воведат промени. Мал број игри добиле дозвола без никакви услови.

Големите девелопери како Tencenta и NetEase, на кои им припаѓаат игрите PUBG, Monster Hunter: World, World of Warcraft и Overwatch, нема да имаат проблеми со новите правила.

Сподели!
- Advertisement -