Која ќе биде најбројна држава на светот во 2024 година?

- Advertisement -

За пет години отсега Индија ќе бдеи земја со најмногу жители во светот. Се очекува да ја преземе лидерската позиција од Кина во 2024 година и веројатно ќе остане нa таа позиција до крајот на векот. Сe предвидува дека до 20100 година Индија ќе има вкупно 1,5 милијарди жители.

Стотици години Кина е најнаселена земја во светот. Бидејќи претходно беше загрижена поради брзиот раст на населението, Кина го воведе законот за едно дете по семејство. Но, во изминатиот период има значителен пад на природниот прираст во Кина. Тоа резултираше со укинување на тој закон, но со незначителни резултати.

- Advertisement -

И природниот прираст на Индија паѓа, но сепак е доста поголем од тој на Кина. Се очекува дека максимумот на својата популација Индија ќе го достигне во 2050-тите години кога се проценува дека ќе има 1,7 милијарди жители.

И вкупната популација на Земјата расте, па се јавува загриженост поради евентуален недостиг од ресурси. На пример, производството на храна ќе мора да се дуплира до 2050 година за да се прехранат сите жители.

- Advertisement -

In five years’ time India will be the most populous country in the world

Its population is expected to reach 1.48 billion people in 2024. 📕 Read more: https://wef.ch/2vgYXBQ

Posted by World Economic Forum on Вторник, 23 април 2019

Сподели!
- Advertisement -