-7.2 C
Skopje
четврток, јануари 23, 2020

ИКЕА ќе ја замени амбалажата од стиропор со пластика направена од печурки

Kabtel desktop

Замислете да можеме да ја замениме сета амбалажа направена од стиропор со алтернативен материјал направен од печурки, која може да ја фрлите во градина и да се разложи во почвата како ѓубриво. ИКЕА ќе го направи токму тоа. Компанијата сака да воведе биоразградлива амбалажа направена од печурки.

Со новиот материјал сака да го заменат стиропорот, кој не е биоразградлив. Новата амбалажа ќе биде направена од материјал наречен мицелиум, кој се формира како маса од корени од печурки. Корењата растат околу природно ѓубриво како што се лушпи од пченка и се врзуваат едни за други за да формираат мицелиум.

Таа амбалажа потоа можете слободно да ја фрлите во дворот, каде што ќе се разложи за неколку недели. Доколку целиот стиропор во светот се замени со заков материјал, ќе има 14 милиони тони помалку пластичен отпад на депониите секоја година.

Ikea Is Replacing Polystyrene Packaging With Mushrooms!

Sometimes we feel like polystyrene packaging is unavoidable on things like big appliances, but not for long!

Posted by 1 Million Women on Четврток, 11 април 2019

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •