6.9 C
Skopje
сабота, ноември 23, 2019

ВИДЕО: Минијатурен робот скокач ќе се користи во спасувачки мисии

Kabtel desktop

Робот кој изгледа како пого стап за скокање може да скока на места каде што не можат да пристапат поголеми роботи и луѓето. Salto е дело на истражувачи од Универзитетот Беркли. Откако прв пат беше претставен во 20176 година, полека го надградуваа. Кај првиот дизајн камери за следење на движење ја бележеле секоја позиција на Salto и му помагале да остане исправен.

Сега Salto  е опремен со доволно внатрешни сензори кои му овозможуваат самиот да одржува баланс и стабилност при движење. Најновата верзија на роботот може да скока или да трча по 10 минути без да прави пауза. Тој може да скокне максимум до 1,2 метри висина.

Бидејќи е мал робот, Salto може да помогне при спасувачки мисии.

Hopping robot for scouting and search-and-rescue operations

This hopping robot could be useful for search-and-rescue operations in uneven terrain.

Posted by Startup Selfie on Вторник, 04 јуни 2019

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •