9 C
Skopje
четврток, ноември 14, 2019

Научници открија две нови планети слични на Земјата

Kabtel desktop

Научници соопштија дека откриле две нови планети слични на Земјата. Новооткриените планети се толку слични на Земјата што веќе си го најдоа своето место меѓу топ 20 кандидати за колонизација. И двете планети кружат околу соседна ѕвезда наречена Тигарден, а се наоѓаат во соѕвездието Ариес на оддалеченост од 12,5 светлосни години. Тигарден е ѕвезда џуџе, која е 10 пати посветла од нашето Сонце, стара е осум милијарди години, а е откриена уште во 2003 година.

Двете планети се слични на планетите во нашиот соларен систем. Тие се само малку потешки од Земјата и се наоѓаат во т.н. населлива зона, каде што водата може да биде присутна во течна форма. Постојат 60% шанси дека Тигарден може да ги загрева планетите за да создаде услови поволни за живот, а тоа се температури од 0 до 50 степени Целзиусови.

Со оглед на масата и минималната изложеност на радијација, Тигарден Б ја доби највисоката оценка според ESI, односно Индексот за сличност со Земјата. Едно кружење околу оваа ѕвезда трае 4,9 дена на Земјата. Тигарден Ц, пак, е со температура слична на Марс и веројатно изнесува -47 степени Целзиусови на површината. Егзопланетите се вртат околу ѕвездата за период еднаков на 11,4 дена на Земјата.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •