10.1 C
Skopje
вторник, октомври 15, 2019
Почетна Што прави светот? Деветнаесет милијардери на чело со Џорџ Сорос бараат да им се одземат...

Деветнаесет милијардери на чело со Џорџ Сорос бараат да им се одземат 3 милијарди долари

Kabtel golem pod glavno menu 14.10.2019

Демократаката партија во САД сака да го стави се поголемиот јаз меѓу најбогатите 1% од Амриканците и остатокот од населението во центарот на кампањата за претстојните претседателски избори во 2020 година. Расправата за потребите и начините на управување со економската нееднаквост во американското општество дополнително ја распламти отвореното писмо на 19 американски милијардери  на чело со Џорџ Сорос, кои бараат најбогатиот слој гражани во САД дополнително да се оданочува.

Освен Сорос, писмото насловено „За претседателските кандидати 2020″ го потпишаа и Лизел и Реган Прицкер, филмската продуцентка Ебигејл Дизни и соосновачот на Facebook, Крис Хјуз. Потписниците на писмото ја повикуваат администрацијата на подигање на сојузниот данок на имот за одржливо финансирање на нови инвестиции во сектори како обновливи извори на енергија, бесплатни градинки за сите деца, отпишување на студентските кредити, обновување на инфраструктурата и даночно растоварување на домаќинствата со ниски примања.

„Америка има морална, етичка и економска одговорност да воведе повисоки даноци за богатите луѓе. Воведувањето такви даноци е во интерес на нашата држава“ наведуваат милијардерите во писмото. Според нивните проценки, оданочувањето на најбогатите Американци во буџетот би донело дополнителни 3 милиајрди долари во наредните 10 години.

Аргументираат и дека иницијативата за умерено оданочување на најбогатите има поддршка од голем број граѓани на САД. Имено, 74% од гласачите ја поддржуваат таквата идеја, вклучувајќи и 64% симпатизери на Републиканската партија.

Се поголемиот јаз меѓу најбогатите и остатокот од населението го потврди и неодамнешната студија на централната банка на САД. Во студијата се вели дека во изминатите три децении имотот на најбогатите 1% пораснал за 21 милијарди долари. Од друга страна, имотот на долната половина од населението се намалил за 900 милијарди долари.

Според податоците на Националната канцеларија за економски истражувања, најбогатите 0,1% од Американците држат речиси 20% од имотот во САД, колку што поседуваат и останатите 90% од населението заедно. Уште во текјот на 70-тите години најбогатиот слој на Американците поседувал 7% од националното богатство

Овие милијардери не се единствени со такво мислење. Првиот човек на банката JP Morgan, Џејми Дајмон и познатиот инвеститор Ворен Бафет јавно предупредија дека економската нееднаквост станува товар за општеството. Во секој случај, ова писмо на 19-те милијардери се базира на неодамна објавената идеја на демократската сенаторка од Масачусетс, Елизабет Ворен. Таа предложи на имот вреден 50 милиони долари, – хартии од вртедност, јахти, автомобили и уметност – да се воведе данок со стапка од 2%. Со дополнителни 1% би се оданочувал имотот кој е повреден од 1 милијарда долари.

Сподели!
  •  
  •  
Сподели!
  •  
  •