12.9 C
Skopje
недела, октомври 20, 2019

Дубровник може да биде првиот хрватски град во кој се возат само електрични такси

Најпознатата хрватска туристичка агенција во светот може да стане и првиот хрватски град во кој такси превозот ќе го вршат исклучиво електрични автомнобили. Оваа можност е една од опциите кои ги предлага градоначалникот на Дубровник, Мато Франковиќ. Тој на прес-конференција зборуваше за вишокот такси возила на улиците на Дубровник и напомена дека патиштата повеќе не можат да го поднесат преоптеретувањето.

Или ќе се промени законот за либелзарилација на такси пазарот или ќе воведеме одлука такси автомобилите да бидат само електрични. Сигурно ќе се случи една од тие работи“ изјави Франковиќ.

Според некои проценки, во Дубровник во сезона возат повеќе од 3.000 такси возилка. „Ако со закон не се ограничи бројот на возила во деловите кои се под заштита на Унеско, ќе воведеме зона на ограничен режим во кој аќе може да влезат само такси возилата на електричен погон“ додаде градоначалникот и напомена дека одлуката за забраната може да биде донесена во ноември.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •