Шведска е една од најдобрите земји во светот да се биде родител

- Advertisement -

Шведска е една од најдобрите земји во светот да се биде родител. Родителите во оваа скандинавска земја можат да земат породилно отсуство до 480 дена. Тоа отсуство може да се подели на половина помеѓу таткото и мајката за мајката да не мора да ја запостави работата. Притоа, татковците мора да земат најмалку три месеци породилно отсуство.

Родителите кои имаат деца помали од 8 години имаат право на скратено работно време. Понатаму, родителите во Шведака можат да земат слободни денови секогаш кога децата им се болни и тие денови им се платени со 80%.

- Advertisement -

Предучилишното образование го субвенционира државата и родителите не плаќаат ништо. Таму се нуди поддршка и помош за сите деца кои заостануваат со учењето. Шведска е рангирана на прво место во светот по заштитата и грижата за децата, а се наоѓа на второ место по грижата и заштитата за семејствата како целина, веднаш зад Холандија.

Sweden is one of the best countries in the world to be a parent

Lengthy leave, shorter working hours and great childcare. 📕 Read more: http://wef.ch/2DfKvx6

Posted by World Economic Forum on Вторник, 06 август 2019

Сподели!
- Advertisement -