3.2 C
Skopje
сабота, јануари 25, 2020

Комарците дневно убиваат повеќе луѓе отколку ајкулите за еден век

Kabtel desktop

Болестите кои ги пренесуваат комарците како што се маларијата, треската и зика вирусот ги прават најсмртоносните живи суштества на планетата Земја, одговорни за милиони смртни случаи. Имено, комарците дневно убиваат повеќе луѓе отколку ајкулите за цел еден век.
Според извештајот кој беше објавен пред извесен период, климатските промени само ќе го влошат проблемот. Бројот на двата најсмртоносни вида комарци – едес египти и едес албопиктус – ќе се зголеми значително до средината на овој век.
„Ако не се преземе ништо за да се намали затоплувањето на планетата, ќе се создадат соответни животни средини за комарците во урбаните средини, каде што многу луѓе ќе бидат подложни на инфекции“ објаснуваат авторите на студијата.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •