14 C
Skopje
среда, февруари 26, 2020

Јапонија е една од нациите во светот кои стареат најбрзо

Kabtel desktop

Јапонија е една од нациите во светот кои стареат најбрзо. Околу тројца од десет луѓе во Јапонија денес се постари од 65 години. Тоа е речиси една третина од вкупната популација на земјата.
Во текот на анредните 20 години се очекува работната снага во Земјата на изгрејсонцето да се намали за дури 13%. Тоа дефинитивно ќе го забави економскиот раст на Јапонија.
Додека во земјата растат трошоците за социјална и здравствена заштита, денес речиси 13% од вработените Јапонци се постари од 65 години. За разлика од кај нас, каде што пензионирањето е многу порано, сега јапонските компании се принудени да ги држат луѓето на работа додека не наполнат 70 години.
Јапонија планира дури и да ги поттикнува пензионираните луѓе да се вратат на работа, па дури и да основаат свои компании во третата доба од животот.
Од друга страна, земјата станува се поотворена за странските работници и се обидува да го зголеми бројот на жени кои работат, кој денес е многу помал во споредба со други развиени земји од ОЕЦД.

Japan has one of the world’s fastest ageing populations

Almost 13% of Japanese workers are over 65. 📕 Read more: https://wef.ch/307aSUL

Posted by World Economic Forum on Вторник, 17 септември 2019

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •