25 C
Skopje
четврток, јуни 4, 2020

Google им овозможи на европските градови да ја мерат загаденоста и емисијата на гасови

Kabtel desktop

Алатката која Google ја понуди во САД за градовите да можат да ја мерат загаденоста и нивото на емисијата на гасови отсега е достапна и во Европа. Алатката комбинира податоци за транспортот и изградбата од Google Maps со јавно достапни информации за емисијата на гасови. Таа за почеток ќе биде јавно достапна во бирмингем, Манчестер, Волверхемптон, Ковентри, Даблин и во Копенхаген, а во план е ширење во други градови и континенти во наредните седмици.Секој град може да се пријави преку онлајн формулар.
Алатката се вика Environmental Insights Explorer (EIE) и нуди податоци во четири категории: емисија од изградба, емисија од транспорт, генерална емисија и соларен потенцијал. Целата на алатката е да им помогне на градовите да видат кои промени се потребни за да се намали емисијата. Меѓу можните решенија може да бидат изградба на велосипедски патеки или поставување соларни панели на зградите.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •