18.3 C
Skopje
среда, февруари 26, 2020

Мрежи за магла го претвораат воздухот во вода!

Kabtel desktop

Овие ловци на магла воздухот го претвораат во вода. Фондацијата Creating Water Foundation во Перу создава вода за пиење за луѓето кои немаат пристап до неа.

Водата се создава со поставување мрежи за магла. Тие мрежи се поставуваат на крајбрежните делови од Перу. Ветрот потоа ја носи маглата до мрежите, каде што кондензира и се формираат капки вода.

Тие капки се собираат во контејнери поставени на дното на мрежите. Локалното население таа вода потоа ја користи за пиење и наводнување.

За мрежите се грижат локалните жители и ги одржуваат. На овој начин може да се создадат до 10.000 литри вода дневно.

‘Fog catchers’ make water out of thin air

These large fog nets can help collect 10,000 liters of water a day.

Posted by Startup Selfie on Четврток, 17 октомври 2019

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •