Граѓаните се повеќе купуваат електронски, ќе се олеснува постапката и за малите пратки

- Advertisement -

Триесет и шест проценти од македонските граѓани кои имаат пристап до интернет вршат онлајн нарачки. Од почетокот на годината бројките покажуваат на потрошени 84 милиони евра и раст од 26 проценти во однос на тој период лани. Kaко шт јави МИА, во земјава има потенцијал за раст на е-трговијата. Услови постојат, законодавството дава можност, оформен е и Електронскиот регистар на население, а се најавуваат и промени и во делот на мали партки и нивно следење со скенер.

Ова го истакнаа пред годишна конференција за е-трговија „Бизнис раст со е-трговија“ во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија, министерката за финансии Нина Ангеловска, министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, директорот на Царинската управа Ѓоко Танасоски, директорот на ФИТР Јован Деспотовски и Виктор Стојковски генерален секретар на Асоцијцијацијата.

- Advertisement -

Интерсот за е-трговија се повеќе расте и се зголемува што покажуваат и бројките за потрошени 84 милиони евра во првата половина од оваа година и имаме раст од 26 отсто во однос на тој период лани, рече Стојковски и додаде дека радува фактот што се зголемува и процентот на нарачки кон домашни оналјн продавници во однос на нарачките од странство.

Министерката за финансии посочувајќи на податоди дека во 2011 година обртот во е тргоивја изнесувал 930 илјади евра, а во 2017 година достигнал 134 милиони евра и раст во последните години раст од околу 30 проценти, рече дека сепак има огромен потенцијал за уште поголем и позабрзан раст.

- Advertisement -

Сметам дека имаме огромен потенцијал за уште поголем и позабрзан раст, но за да го вклучиме тој потенциијал клучно потребно е да имаме квалитетно партнерство и холистички пристап помеѓу Владата, невладините организации, реалниот сектор, академијата, едукациските центри. Дигиталната економијата е предизвик за сите земји и носи огромни можности за раст, рече Ангеловска. Додаде дека од оние граѓани што имаат пристап до интернет 36 проценти вршат онлајн порачки и смета дека има потенцијал за раст и на оваа бројка.

Ангеловска истакна дека недостасуваат софистицирани платежни солуции и најави дека со новиот закон за платежни услуги ќе се направи либерализација за влез на нови компании со што ќе се зголеми конкурентноста и за домашните банки, како и дека ќе се работи на нелојалната конкуренција во е-трговијата. – Предизвик за домашните компании е нелојаната конкуренција во е-трговијата. Се работи на акциски план за да се адресира и да се намали даночната евазија а со тоа да се помогне тие средства да одат кај регистрирани е-трговци бидејќи е тешко менаџирањето на продавница за е-тргоивја и ние како влада треба да им го олесниме патот на малите и средни компании за да можат да растат и да ги пласираат производите и надвор, рече Ангеловска.

- Advertisement -

Таа посочи и на тоа дека се работи и на проблемот што го создаваат малите пратки чиј обем се повеќе се зголемува и оти се потребни поголеми ресурси на Царинската управа за да се справи со тоа. Во оваа насока, како што додаде, со проектот што го работи Царината со царината од Кореја наскоро ќе се стави скенер во поштата за да може и автоматски да се гледаат кои се пратките што пристигнуваат и, како што истакнува да се тргне и оној субјективизам или мануелна работа при царинење, а од друга страна да оди побрзо целиот процес.

Од следниот месец дека ќе се пушти во функција новиот национален портал за електронски услуги што дополнително ќе ја зголеми побарувачката, а од следната година ќе се реализира и огромен проект од 30 милиони евра со поддршка на Светска банка за изградба на општичка инфраструктура во сите делови на државата каде нема доволно широкопијасен интерен.

Една од клучните институции во оваа област е Царинската управа. Според директорот Танасоски, како институција во наредниот период за да го забрзаат протокот во е-тргоија и да се олесни трговијата ќе предложат нов договор за регулирање на е-трговијата во рамки на ЦЕФТА. Повтори за проектот што ќе го реализираат со Кореа и кој ќе придонесе полесен проток на пратките. Според директорот на ФИТР, конкретна соработка каде Владата го поддржува овој сектор е поддршката преку Фондот. -Имаме инвестирано во над 100 компании кои развиваат нови технологии и се занимаваат со маркетинг. Ова е конкретна соработка каде Владата ги поддржува. Некаде 17 милиони евра е вкупна инвестиции каде компаниите инвестираат и сопствени шест милиони евра и направивме првични анализи што покажуваат дека по основ на приход имаат раст од 50 отсто и 60 проценти во однос на добивката. Секоја инвестиција во нови технологии се исплати, изјави Деспотовски. На конференцијата учествуваат над 400 претставници на над 130 компании, банки и институции од 10 земји во регионот.

Сподели!
- Advertisement -