20.8 C
Skopje
вторник, септември 28, 2021

„Алкалоид“ додели 42 студентски стипендии

Kabtel desktop

Марио Игњатовиќ, Елиф Врајнко, Стефан Пандилов, Влатко Каранфилоски, Никола Манев, ова се студентите кои денеска добија стипендии им беа врачени еднократни парични награди во вредност од 1 200 евра во знак на поддршка и пофалба за вложениот труд, од фондацијата „Трајче Мукаетов“.

Фондацијата во координација со Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“, по 12-ти пат со својата идеја ќе се обидат да го поттикнат општеството да вложува во младите кадри и да им овозможи успех тука, а не надвор од државата.

„Стимулирањето и наградувањето на младите таленти се надевам дека ќе биде еден мотив додатен повеќе за испорачување на уште подобри резултати, уште повеќе идни дострели на овие млади луѓе и се надевам дека тоа ќе го подигне квалитетот од аспект на областа значи на македонското здравство и фармацијата и се што е поврзано0 со развојот на овие дејности“, изјави Живко Мукаетов директор на Алкалоид.

Подршката што ја дава „Алкалоид“ за организирањето на доделување на стипендии навистина претставуваат значаен и голем придонес во подобрување на квалитетот на здравствениот систем во нашата земја“, изјави Никола Јакуловски Ректор на „Св Кирил и Методиј“.

Годинава се доделени 42 нови стипендии на 22 студенти на Фармацевтскиот и 20 студенти на Медицинскиот факултет.

„Повеќе од десетина години имаме тренд на одлив на кадар од државата, затоа сметам дека ова е од исклучително значење“, изјави Соња Трајковска.

Од 127 дипломирани фармацевти, 79 веќе се вработени во „Алкалоид“.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •