Непал годинава исчисти 10 тони отпад од Монт Еверест

- Advertisement -

Годинава Непал отстрани 10 тони отпад од Монт Еверест. Природата на планината била недопрена кога Едмунд Хилари и Тензинг Норгеј прв пат се искачиле на врвот во 1953 година. Но, Непал сега се соочува со континуирана борба за одржување на планината чиста од отпад.

Секоја година откако Хилари и Норгеј се искачиле на врвот се повеќе луѓе сакаат да ги следат нивните стапки и зад себе оставаат еден куп ѓубре. Годинава луѓето коишто го собираат тој отпад поминале 6 недели чистејќи ја планината!

- Advertisement -

Ѓубрето се носело со воени хеликоптери до Катманду. Дел од отпадот се користи за производство на нови производи како очила и светла. Во регионот на Еверест има и забрана за употреба на пластика за еднократна употреба.

Климатските промени исто така ги топат глечерите и откриваат уште повеќе отпад, па станува уште поризично да се стигне до отпадот и да се собере. Проблемот со кој се соочува Еверест е проблем на глобално ниво. Доколку продолжиме со оваа стапка на создавање отпад, до 2050 година ќе создаваме 3,4 милијарди тони отпад годишно.

This year, Nepal has taken 10 tonnes of trash off Mount Everest

Recycling at its peak.📕 Read more: https://wef.ch/324iEuF

Posted by World Economic Forum on Четврток, 31 октомври 2019
Сподели!
- Advertisement -