LinkedIn листа на топ 15 најбитни професии за 2020 година

- Advertisement -

Во својот трет извештај за професиите во САД кои допрва ќе станат популарни LinkedIn открива дека бројот на работните места врзани за вештачка интелигенција и податоци се зголемува. Сопствениците на производите, специјалисти за успех на производите кај клиентите и претставници на развојот на продажбата се едни од професиите кои се во подем, а не е лошо време и да се биде инженер или да се поседуваат силни комуникациски вештини.

Во последниот извештај на LinkedIn се идентификуваат 15-те најбрзорастечки професии, како и вештините и градовите каде што се најзастапени. Годинава компанијата откри дека бројот на работни места врзани за вештачка интелигенција и менаџирање на податоци расте речиси во секоја индустриска гранка. По прв пат роботиката се најде на листата и најмалку пет од професиите на листата го содржат зборот инженер во називот.

- Advertisement -

Но, не се само високотехнолошките професии кои се во подем во изминатите пет години. Само една професија од листата не вклучува задолжително поседување факултетска диплома, а тоа се техничарите за бихејвиорално здравје. LinkedIn исто така забележува дека Вашингтон и околните региони привлекуваат нови технолошки таленти, речиси исто колку Сан Франциско и Њујорк. Градовите од средна големина како Остин, Ралеи-Дурхам и Питсбруг продолжуваат да привлекуваат таленти благодарение на ниските трошоци за живот и поголемите можности за работа од дома.

Еве ја листата на LinkedIn со најбитни професии за 2020:

- Advertisement -

-специјалист за вештачка интелигенција

-инженер за роботика

- Advertisement -

-дата научник

-Full Stack девелопер

-инженери за доверливост на интернет-страници

-специјалисти за успех на клиентите

-претставник за развој на продажба

-дата инженер

-техничар за бихејвиорално здравје

-специјалист за сајбер безбедност

-back end девелопер

-директор за приходи

-клауд инженер

-Javascript девелопер

-сопственик на производ

Сподели!
- Advertisement -