19 C
Skopje
понеделник, септември 28, 2020

ФИТР: инвестиции од 2,2 милиони евра во технолошки развој за 33 компании кои аплицираа по скратена постапка на инструментот за технолошки развој

TMF desktop 19.08.2020

Триесет и три компании кои аплицираа по скратена постапка на Јавниот повик за кофинансирани грантови за технолошки развој на ФИТР ќе добијат 2.2 милиони евра, додека самите ќе вложат околу 5 милиони свои средства.

Вкупниот обем на инвестиции кај овие проекти е над 7 милиони евра, а со овој повик Владата обезбедува до 30%, додека останатите 70 % се влог на компаниите.

Компаниите од Фондот побаруваат 2,2 милиони евра максимален износ што е 73% од вкупниот буџет наменет за овој повик кој во рамките на скратената постапка изнесува 3 милиони евра.

Овој повик е наменет за финансиска поддршка за технолошки развој на претпријатија и приватни здравствени установи („ПЗУ“), меѓу другото за набавка на опрема, воведување нови производствени линии, подготовка и спроведување на активности за подобрување на енергетската ефикасност и сл.

Сите овие проекти имаат за цел воведување на нови технологии во работењето со што се зголемува и конурентноста на домашните компании.

Поддржаните проекти со кои овие компании сакаат да го унапредат нивото на технолошки развој се од 15 области од кои доминантно во секторот, трговија и продажба, како и маркетинг, образование, земјоделие, градежништво, енергетика, угостителство и медицина.

Најголем дел од нив се мали (19) и микро (10) претпријатија,  додека останатите се средни (4). Овие компании се од 13 града, од кои во најголем дел од Скопје, Тетово, Прилеп, Битола, Виница и Гевгелија.(http://www.fitr.mk/wp-content/uploads/2020/02/Tabela-Tehnoloshki-razvoj_01.pdf)

За останатите компании кои аплицираа на овој повик, а за кои Комитетот за одобрување на инвестиции смета дека сѐ уште не се подготвени за финансирање имаат можност да одговорат на доставените коментари и препораки од КОИ. За оние кои ќе ја искористат таа можност Комитетот повторно ќе ги разгледа нивните аргументи по што ќе донесе конечна одлука. Оваа новина на Фондот за двонасочна комуникација има за цел подобрување на комуникацијата со апликантите, транспарентност и подобрени услуги.

На повикот по скратена постапка аплицираа 45 компании, а таа беше воведена со цел олеснета процедура за апликантите кои ја поминале фазата на административна проверка и претселекција, но не биле избрани за кофинансирање.

Инаку поради големиот интерес, на барање на домашните компании, Фондот го продолжи рокот за аплицирање за јавниот повик за технолошки развој по редовна постапка до 10 февруари 2020 година (до 23:59 часот). Повеќе информации за повикот и начинот на аплицирање на http://www.fitr.mk/tehnoloshki-razvoj/.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •