21 C
Skopje
сабота, јуни 6, 2020

Дигитален корона вирус се шири на интернет

Kabtel desktop

Паниката поради епидемијата на корона вирусот се прошири и во виртуелниот свет. Имено, експертите за безбедност забележаа брзо ширење на злонамерна програма и тоа преку имејл наречен корона вирус.

Во порака која најпрвин се појавила во Јапонија, но се шири во целиот свет, пишува дека нивниот регион е заразен со корона вирус и повикуваат да се преземе документот кој содржи мерки за превенција кои треба да се применат веднаш.

Откако жртвата ќе го преземе документот и ќе се обиде да го отвори во Word се појавува порака дека форматот на документот не е поддржан и дека мора рачно да се прегледа. Токму тоа е клучно затоа што откако ќе се дозволи пристап, се инсталира злонамерен софтвер кој потоа добива пристап до приватните податоци на корисиникот. Тоа може да се случи и на мобилен уред и на компјутер.

Експертите за безбедност утврдија дека се работи за злонамерниот софтвер emotet, кој оригинално е создаден за хакерите да можат да ги украдат финансиските податоци од жртвите.

Експертите на IBM, кои ги идентификувале софтверот, ги предупредуваат корисниците од целиот свет да бидат внимателни при отворањето пораки од непознати испраќачи, но и при отворањето пораки од познати испраќачи ако пораките изгледаат сомнително.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •