0.5 C
Skopje
среда, април 1, 2020

Видео: Осмоаголна куќа во Северна Италија се ротира за цели 360 степени

Kabtel desktop

Оваа куќа во Северна Италија може да ротира за цели 360 степени. Архитектот Роберто Роси ја дизајнирал Осмоаголната куќа која се балансира на една централна оска и може да се ротира во двата правци – и налево и надесно.

На тој начин на сопствениците им овозможува различен видик секој ден и се насочуваат соларните панели поставени на кровот под соодветен агол за максимално искористување на соларната енергија.

Инспирацијата за куќата ја добил од Вила Џирасоле, ротирачки италијански дом изграден во 30-тите години на минатиот век во близина на градот Римини.

Куќата на архитектот Роси ја изградила компанијата Protek. Според Роси, куќата ја генерира сета енергија што може да ја потроши.

Octagonal house in northern Italy can rotate 360 degrees

Fully rotating house that generates all of its own energy.

Posted by Startup Selfie on Петок, 27 декември 2019

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •