12.8 C
Skopje
сабота, ноември 27, 2021

Walkiie: Мобилна апликација која ќе им го олесни движењето на лицата со попреченост

Cementarnica USJE, mobile 19.11.2021

На младинскиот предизвик “Генерација без граници” 2019, поддржан од Фондација на Телеком, Уницеф и Сојузот на извидници на Македонија, а имплементиран од СмартУП – Лабараторија за иновации, тимот “Нешто Нетипично” победи и почна да ја разработува идејата за мобилна апликација наменета за лица со попреченост и лица со типичен развој – кои ќе бидат волонтери и ќе им го олеснат на лицата со попреченост излегувањето надвор, но и да им помогнат на родителите на засегнатите страни.

Името на апликацијата ќе биде Walkiie. Самото лого кажува дека двете И се поврзуваат и станува Walkme, односно во превод оди со мене, однеси ме.

“Она што најмногу ни е потребно е да допреме до родителите и старателите на лицата со попреченост, но и сите оние млади кои би сакале да се пријават како волонтери.” – вели тимот.

За жал, лицата со попреченост многу ретко или воопшто не можат самостојно да излегуваат од своите домови или институциите во кои живеат. Тоа ја попречува нивната социјализација и реализација како личности. Она што го увидов во последните две години работејќи со нив е дека им треба само малку од нашата поддршка и помош. Токму затоа сметаме дека оваа апликација ќе биде од помош за двете страни – лицата со попреченост ќе излегуваат почесто, а волонтерите ќе го искористат времето на вистинскиот начин, вели Елена Божиновска (19)

Она што го научив работејќи со лицата со попреченост е дека лек за интелектуалната попреченост за сега не постои , но постоиме ние и можеме да им бидеме огромна поддршка. Од психолошки гледан аспект, поради одредените ограничувања во когнитивното функционирање и вештини, вклучително и комуникациски, социјални и вештини за самогрижа на лицата со интелектуална попреченост доведува до проблем за извршување на нивните социјални активности кои ние ги согледавме, вели Ѕвезда Иванова(21)

Можност за поддршка и повеќе информации:

Facebook: https://www.facebook.com/walkiieapp/ (WalkiieApp)

Instagram: https://www.instagram.com/walkiie_app/ ( walkiie_app)

Email: walkiieapp@gmail.com

Web site: http://walkiie.com/

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!