18 C
Skopje
вторник, јуни 2, 2020

Oд утре почнува аплицирањето за бескаматните кредити за најпогодените фирми од коронавирусот

Kabtel desktop

Кире Наумов, директорот на Равојната банка денеска на прес-конференција истакна дека банката ќе овозможи бескаматни кредити за оние компании кои ќе бидат најпогодени од коронавирусот.

„Ќе ги кредитираме најпогодени сектори угостителство, туризам и товарниот транспорт. Почетно да им помогнеме на најпогодените сектори да ги надминат проблемите со ликвидноста во почетниот период. Без каматна стапка, со рок на отплата од 24 месеци, и грејс период од 6 месеци. Износите на кредитот за кој може да аплицираат претпријатијата ќе зависи од бројот на вработени, и тоа:

До 10 вработени до 5.000 евра, од 10 до 50 вработени од 5.000 до 15.000 евра, и над 51 вработени, до 30.000 евра.

Целиот процес за аплицирање ќе се прави електронски. Неопходната документација ќе се доставува на е-мајл адреса. Потребните документи се: тековна состојба, завршна сметка за 2019 година, потврда за платени даноци и придонеси од УЈП, потврда дека за претпријатието не се води стечај, ЗПО образец од ЦР.

Освен ова ќе биде потребна кредитна апликација која ќе може да се симне од веб страницата на Развојна банка. Развојната банка ќе го следи настаните, и ќе настојува да биде поддршка за микро, малите и средни прептријатија.“, рече Наумов.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •