25 C
Skopje
понеделник, јули 6, 2020

Каталонија почна да прави респиратори со 3Д печатачи

Kabtel desktop

Каталонија почна да произведува респиратори со помош на 3Д печатачи наменети за користење на одделите за интензивна нега. Заедничките напори на јавните и приватните институции доведе до изработка на прототипови. Се проценува капацитет за производство на 50 до 100 респиратори дневно.

Производството на респиратори започна во понеделникот, а се очекува дека до крајот на неделава ќе почне испораката до болниците. Проектот го иницираше Consorci de la Zona Franca Barcelona (CZFB) и технолошкиот центар Leitat, а учествуваа и компаниите HP, Navantia и Airbus. Тим од доктори и експерти веќе го тестираше прототипот на вештачки бели дробови. Со оглед на позитивните резултати од тестирањето, донесена е одлука за почеток на производството.

Производнито капацитет од 50 до 100 единици дневно веројатно ќе биде достигнат идната недела, иако производителите очекуваат да ги надминат тие бројки откако ќе се поврзат со повеќе компании кои се во можност да вршат монтажа на делови направени со 3Д печатач.

Респираторите се викаат Leitat 1, а дизајнот и компонентите се значително поедноставени за да се олесни производството и монтажата.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •