Регулаторна комисија: Додека трае кризата да нема исклучувања поради неплатени сметки

- Advertisement -

Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги на РСМ  ја известува јавноста дека останува во сила препораката што пред две недели ја упативме до компаниите кои што се вршители на енергетски дејности, како и до јавните претпријатија што се даватели на водни услуги  поради состојбата со пандемијата Ковит 19 да се воздржат од исклучување на граѓаните од соодветните системи за снабдување со електрична енергија,  топлинска енергија и вода поради неплатени сметки додека трае вонредната состојба.

„ Практично со ова известување сакам да им соопштам на граѓаните да бидат сигурни дека нема да има исклучување од струја, парно и вода додека вонредната состојба е на сила. Во исто време сакам да изразам благодарност до компаниите и јавните претпријатија чие работење е под надлежност на РКЕ кои  веднаш позитивно одговорија на препораката и во овој периодот покажуваат солидарност и општествена одговорност кон потрошувачите.“ изјави Марко Бислимоски, претседател на Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги.

- Advertisement -

Во исто време известуваме дека Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги е во разговори со компаниите да се изнајде најдобар модел за плаќање на сметките за режиски трошоци за март, април и мај  се со цел да не им бидат на товар на потрошувачите. По постигнување на договор за конечниот модел ќе биде информирана јавноста.

Сподели!
- Advertisement -