-1.2 C
Skopje
четврток, декември 2, 2021

Дубаи ја изгради најголемата 3Д печатена зграда во светот

Kabtel desktop

Среде сите негативности околу корона вирусот, еве малку позитивни вести. Дубаи ја заврши изградбата на најголемата 3Д печатена зграда во светот, и тоа користејќи само еден 3Д принтер.

Дизајнерите на зградата велат дека за изградба била потребна половина од работната сила кога се користи на други згради од таа големина, а бил направен 60% помалку градежен отпад.

Принтерот печател слоеви еден врз друг следејќи шема создадена од компјутер. Материјалот кој го користел многу брзо се сушел. Зградата е наменета да биде канцеларија за Центарот за иновации на Дубаи.

Дубаи сака да стане светски лидер во 3Д печатењето и до 2030 година има за цел 25% од сите нови згради во градот да бидат 3Д печатени. Така ќе заштеди на трошоци за изградба, ќе создаде помалку градежен шут и ќе помогне во зачувувањето на природата.

Цементот е одговорен за 8% од емисијата на јаглерод диоксид во светот, а за правење бетон се користат 9% од индустриската вода во светот. Со 3Д печатењето се создаваат 60% помалку отпад во градежништвото затоа што 3Д принтерите ги користат материјалите поефикасно од луѓето. Со тоа трошоците за изградба се намалуваат до 70%, а трошоците за работна рака до 80%.

Дубаи истражува и како 3Д печатењето може да ја трансформира медицината со 3Д печатење протетички помагала, заби и помагала за слушање.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!